Ahad, 24 Mei 2009

Mengapa Saya Pilih Sabily? (Dikemaskini)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Sudah genap dua bulan rasanya saya menggunakan Sabily (Ubuntu Muslim Edition). Pelbagai masalah yang saya telah tempuh sepanjang dua purnama namun untuk berpatah balik ke Windows tidak sekali-kali.

Tidak adil rasanya untuk membandingkan sistem operasi propreitary dengan sistem operasi sumber terbuka, seperti membandingkan epal dengan oren. Namun begitu, Sabily tetap mempunyai pelbagai keistimewaan yang tidak ada pada sistem operasi propreitary seperti Windows.

Selain perisian yang sudah disertakan sekali dengan Ubuntu yang asal seperti OpenOffice.org,Scribus,Pidgin,Brasero,Rythmbox dan GIMP sebagai contoh, Sabily disertakan perisian Islamik seperti Zekr,Minbar,Hijri, Monajat dan Ensiklopedia Thwab.

Juga disertakan perisian pendidikan Gcompris, Brasero (tapi saya lebih suka K3b) untuk burn CD/DVD atau buat imej ISO,codec untuk audio/video, VLC Media Player, dan perisian Sistem Operasi Virtual, VirtualBox OSE yang membolehkan anda menjalankan sistem operasi Windows di dalam Sabily dan tidak lupa juga Compiz Fusion, efek desktop yang dicemburui oleh pengguna Windows :D.

Di sini saya sertakan beberapa screenshot untuk tatapan anda. Sila klik pada gambar utk gambar yg lebih jelas.

Zekr

Minbar Prayer Times

Pray Times! (Add-on Firefox)

Compiz Fusion

K3b

Tiada ulasan:

carian google