Custom Search

Isnin, 30 Ogos 2010

Soalan yang kerap ditanya mengenai Ubuntu/Sabily (Kemaskini 2014-03-13)

# Ada e-book atau manual yg mudah untuk cara2 install Ubuntu?


Manual Ubuntu_web.pdf oleh saudara MelayUbuntu


mirror1 


mirror2

mirror3


# Macam mana saya nak tahu senarai kad yang ada dalam pc saya? Kenapa wireless card/ bluetooth/webcam Ubuntu saya tak detect? Kenapa peranti USB saya x detect?


sebelum menanyakan soalan ini, diharap saudara/i sekalian boleh buka Terminal (Ctrl+Alt+T)


Taip arahan berikut


lspci


untuk senarai kad pci pada pc anda


lsusb


untuk senarai peranti usb

Contoh hasil output dua arahan ini serentak

Kemudian setelah anda tahu jenis kad/model untuk pc anda. Anda boleh google dengan keyword berikut


site:ubuntuforums.org

Contoh:

site:ubuntuforums.org huawei e1550 cannot connect to internet

Kalau penjelasan forum ubuntu itu kurang jelas untuk anda, anda boleh rujuk di grup FB Ubuntu-My Malaysia Loco Team,
forum Ubuntu Malaysia, forum Sumbu.org,  forum TBD.my, dan forum2 lain. Tidak lupa juga Discussion di Page Sabily Untuk Malaysia


# Saya pengguna netbook, bagaimana untuk saya install ubuntu tanpa CD?

Sekiranya anda pengguna Windows:

Guna UNetBootin.

Sekiranya anda ada PC yg sudah dipasang dengan Ubuntu.

Guna System > Administration > Startup Disk Creator

# Ada beberapa harware pc saya Ubuntu tak detect.

Pergi ke System > Administration > Hardware Drivers. tunggu sekejap. Klik activate selepas pilih mengikut perkakasan pc anda.

# Mobile broadband saya ( Huawei XXXX) tak boleh connect internet

Setahu saya celcom manager tak ade versi Linux. Utk connect ke celcom saudara boleh guna dua cara, Network Manager atau wvdial. Untuk gunakan network manager, saudara perlu upgrade ubuntu saudara dengan LAN atau wifi terlebih dahulu sebab utk lucid lynx yg belum upgrade. x de driver utk huawei.

untuk wvdial, saudara boleh rujuk tulisan saya di http://mysabily.blogspot.com/2010/06/tutorial-guna-huawei-e1550-menggunakan.html

# Modem CSL saya tak boleh connect ke internet.

http://syahrilhafiz.com/blog/2010/06/14/cara-sambung-internet-guna-csl-3-5g/



# Kalau nak install semua benda yg biasanya pengguna komputer akan pakai, install ubuntu restricted extras.


Ada 2 cara.


Paling Mudah, pergi ke Applications > Ubuntu Software Center.


search "extras"


Nanti korang akan jumpa pakej "Ubuntu Restricted Extras". Install


lagi satu guna CLI


sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras.




# tak boleh update, gagal dapatkan pakej repo


Tukar source repo kat Administration > Software Sources. Kat "Download from:" pilih Other... > Malaysia > archive.mmu.edu.my atau mirror.upm.edu.my




# saya nak tanya, kalau ubuntu 'hang' nak buat macam mana ek? bila jadi camni terpaksa reset pc.. ada cara lain ker? kalau window leh g ke task manager


Right Alt + PrtSc + K


atau


Ctrl + Alt + Backspace


# Pasang sambungan jalur lebar mudah alih dengan menggunakan NetworkManager di Ubuntu


huawei e1550 patut dah auto detect dengan NetworkManager. Cucuk je boleh pakai klik kanan kat ikon NetworkManager patut ada Enable Mobile Broadband.


Kalau ada, klik Edit Connections...


Pergi tab Mobile Broadband


Klik add,


Patut dah nampak Huawei Mobile tu


tekan Forward,


Pilih Malaysia,


Pilih Celcom,


Ok, kat plan ni mungkin ada perubahan. Kalau guna Celcom 3g kena tukar ke 3g.celcom.net.my. Atau cuba guna, default celcom.net.my. Kena rujuk Celcom sendiri untuk APN sebab rasa saya yg baru dah tukar. Kali terakhir saya pakai Celcom 3g.


Klik Apply.


Isi detail username,password (rujuk panduan celcom) dan PIN sim card.


Klik Ok.


Pilihan Celcom broadband ada kat dalam list. klik je. Kalau takde apa2 masalah, dapat connect seperti biasa.


#

Sesiapa ada masalah nak pasang Ubuntu pada Acer Aspire M1641 Desktop, alhamduliLLah ini penyelesaiannya:

. Go to BIOS settings by pressing DEL while the system is booting
. On the BIOS menu go to ADVANCED tab
. On the ADVANCED menu screen go to INSTALLER OS SELECT
....... Under Installer OS Select there is WIndows by default
. Hit Enter and change it to OTHERS
. Hit F10 tey to save new settings and exit BIOS setup

sekadar berkongsi satu solusi...

# sy ada mslh dgn ubuntu... sy terpadam icon sound,wireless n berkaitan dgn sistem mcm mane nk wujud kembali....

klik kanan pada ruang kosong panel

pilih "Add to Panel"

Dwi-klik Indicator Panel
...
Harap penjelasan saya membantu.



# salam
nak tanya skit ni..
kenapa tiba2 ubuntu 10.04 saya ni ada masalah dengan keyboard?
saya kena tekan huruf tu kat keyboard tu 2-3 saat, baru muncul kat screen.



semak di sticky key, slow key dengan bounce key settings di keyboard prefrences.

# salam..nak tnye berkaitn dgn masalah yg same mcm ni ---> http://askubuntu.com/questions/36196/theme-changed-by-itself .. saya da google..tapi x tahu mane satu solution yg betol..harap2 ade yg boleh tolong bntu dn jelaskn :D terima kasih :D


ni may help http://askubuntu.com/questions/21305/desktop-forgets-theme/21324#21324

# Sape tau mcmne nak kasi lajukan speed utk IE kat ubuntu nie...aku kena pakai IE utk keje kat opis...tp dianyer speed slow...x mcm firefox...kalu bleh aku x yah laa pakai windows lg kat opis

lepas aku run rm -rfv ~/.wine dgn winecfg...mcm dah ok speed dia...speed dah sama mcm aku run kat windows...yeay 


Pos ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Anda juga boleh melihat kandungan pos ini di Ubuntu Malaysia LoCo Team dan di halaman Sabily Untuk Malaysia

Selasa, 10 Ogos 2010

I-hack 2010: GerakKerja HnD Puzzle kena_sound.wav

Download puzzle dari sini


http://dl.dropbox.com/u/4707680/puzzlesengal.7z 

MD5: bc87727e049f92262b7d89c808f8f80d

Tools yang diperlukan ( saya guna Ubuntu, jadi saya ambil je yang perlu dari repo). Untuk distro lain, sila guna package manager masing2 :)

Audacity - Editor untuk audio

Multimon - Untuk analisa tone DTMF dan lain2 encoder utk telefon transmisi radio.

Cara install:

Buka Terminal taip

sudo apt-get install audacity multimon




Kalau anda semua mainkan pada pemain audio pc. Anda akan dengar ton DTMF atau dial telefon. Audacity ada generator untuk DTMF tone. Tapi kalau nak decode macam mana pulak?

Di sinilah gunanya multimon.

di Terminal anda taip

man multimon

Dari sini kita boleh baca dokumentasi untuk multimon. Tengok perenggan berikut betul2.


EXAMPLE
Decode signal modulations from a sound file /tmp/message.wav without using a SCOPE display:
multimon -s SCOPE -t wav /tmp/message.wav


nak exit dari manual taip ":q"

kita gunakan arahan berikut:

multimon -s SCOPE -t wav kena_sound.wav

Lihat screenshot di bawah



Nampaknya ada masalah di sini. takkan ffffff tu pulak kan? Cuba kita buka fail tersebut dengan audacity



Buang noise




Buang lagi



Buang kesemuanya





Simpan sebagai apa2 nama yg anda suka



Tekan ok je



Selesai



P/S : Real man don't know antivirus but real man know multimon :D
PP/S: This is NOT A SOLUTION. This is just what I do to get it. There are many ways to get the answer. But, just getting the final answer ONLY does not help you to understand. Go learn yourself the CONCEPT of DTMF instead of just going to get the final answer for this puzzle.

carian google

Custom Search