Custom Search

Selasa, 10 Ogos 2010

I-hack 2010: GerakKerja HnD Puzzle kena_sound.wav

Download puzzle dari sini


http://dl.dropbox.com/u/4707680/puzzlesengal.7z 

MD5: bc87727e049f92262b7d89c808f8f80d

Tools yang diperlukan ( saya guna Ubuntu, jadi saya ambil je yang perlu dari repo). Untuk distro lain, sila guna package manager masing2 :)

Audacity - Editor untuk audio

Multimon - Untuk analisa tone DTMF dan lain2 encoder utk telefon transmisi radio.

Cara install:

Buka Terminal taip

sudo apt-get install audacity multimon




Kalau anda semua mainkan pada pemain audio pc. Anda akan dengar ton DTMF atau dial telefon. Audacity ada generator untuk DTMF tone. Tapi kalau nak decode macam mana pulak?

Di sinilah gunanya multimon.

di Terminal anda taip

man multimon

Dari sini kita boleh baca dokumentasi untuk multimon. Tengok perenggan berikut betul2.


EXAMPLE
Decode signal modulations from a sound file /tmp/message.wav without using a SCOPE display:
multimon -s SCOPE -t wav /tmp/message.wav


nak exit dari manual taip ":q"

kita gunakan arahan berikut:

multimon -s SCOPE -t wav kena_sound.wav

Lihat screenshot di bawah



Nampaknya ada masalah di sini. takkan ffffff tu pulak kan? Cuba kita buka fail tersebut dengan audacity



Buang noise




Buang lagi



Buang kesemuanya





Simpan sebagai apa2 nama yg anda suka



Tekan ok je



Selesai



P/S : Real man don't know antivirus but real man know multimon :D
PP/S: This is NOT A SOLUTION. This is just what I do to get it. There are many ways to get the answer. But, just getting the final answer ONLY does not help you to understand. Go learn yourself the CONCEPT of DTMF instead of just going to get the final answer for this puzzle.

8 ulasan:

[email protected] berkata...

aku bukan real man lg lah ak47suk1 sbb x tau multimon tu.
nway nice solution!
=)

wadefak berkata...

great share

congratz btw for getting 3rd place. u're the 1 wearing ubuntu shirt? :)

ak47suk1 berkata...

@[email protected]: man tu command linux. pun intended. :))

@wadefak

yes. that's me.

ghimau berkata...

Oo.. tahniah bro :) Buat tutorial lagi bro :) aku nak blajar ni :)

ak47suk1 berkata...

@ghimau: Bukan abang ghimau ke yang selalu ajar saya? :D

debmalaysia berkata...

nice write..
\\bengang sebab xfocus kat exploit cgi tu..adess..

ak47suk1 berkata...

debmalaysia: boleh cuba lagi next i-hack. Aku tak boleh dah :P

tikusbandar berkata...

terima kasih. posting yang bagus

carian google

Custom Search