Custom Search

Isnin, 30 Ogos 2010

Soalan yang kerap ditanya mengenai Ubuntu/Sabily (Kemaskini 2014-03-13)

# Ada e-book atau manual yg mudah untuk cara2 install Ubuntu?


Manual Ubuntu_web.pdf oleh saudara MelayUbuntu


mirror1 


mirror2

mirror3


# Macam mana saya nak tahu senarai kad yang ada dalam pc saya? Kenapa wireless card/ bluetooth/webcam Ubuntu saya tak detect? Kenapa peranti USB saya x detect?


sebelum menanyakan soalan ini, diharap saudara/i sekalian boleh buka Terminal (Ctrl+Alt+T)


Taip arahan berikut


lspci


untuk senarai kad pci pada pc anda


lsusb


untuk senarai peranti usb

Contoh hasil output dua arahan ini serentak

Kemudian setelah anda tahu jenis kad/model untuk pc anda. Anda boleh google dengan keyword berikut


site:ubuntuforums.org

Contoh:

site:ubuntuforums.org huawei e1550 cannot connect to internet

Kalau penjelasan forum ubuntu itu kurang jelas untuk anda, anda boleh rujuk di grup FB Ubuntu-My Malaysia Loco Team,
forum Ubuntu Malaysia, forum Sumbu.org,  forum TBD.my, dan forum2 lain. Tidak lupa juga Discussion di Page Sabily Untuk Malaysia


# Saya pengguna netbook, bagaimana untuk saya install ubuntu tanpa CD?

Sekiranya anda pengguna Windows:

Guna UNetBootin.

Sekiranya anda ada PC yg sudah dipasang dengan Ubuntu.

Guna System > Administration > Startup Disk Creator

# Ada beberapa harware pc saya Ubuntu tak detect.

Pergi ke System > Administration > Hardware Drivers. tunggu sekejap. Klik activate selepas pilih mengikut perkakasan pc anda.

# Mobile broadband saya ( Huawei XXXX) tak boleh connect internet

Setahu saya celcom manager tak ade versi Linux. Utk connect ke celcom saudara boleh guna dua cara, Network Manager atau wvdial. Untuk gunakan network manager, saudara perlu upgrade ubuntu saudara dengan LAN atau wifi terlebih dahulu sebab utk lucid lynx yg belum upgrade. x de driver utk huawei.

untuk wvdial, saudara boleh rujuk tulisan saya di http://mysabily.blogspot.com/2010/06/tutorial-guna-huawei-e1550-menggunakan.html

# Modem CSL saya tak boleh connect ke internet.

http://syahrilhafiz.com/blog/2010/06/14/cara-sambung-internet-guna-csl-3-5g/



# Kalau nak install semua benda yg biasanya pengguna komputer akan pakai, install ubuntu restricted extras.


Ada 2 cara.


Paling Mudah, pergi ke Applications > Ubuntu Software Center.


search "extras"


Nanti korang akan jumpa pakej "Ubuntu Restricted Extras". Install


lagi satu guna CLI


sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras.




# tak boleh update, gagal dapatkan pakej repo


Tukar source repo kat Administration > Software Sources. Kat "Download from:" pilih Other... > Malaysia > archive.mmu.edu.my atau mirror.upm.edu.my




# saya nak tanya, kalau ubuntu 'hang' nak buat macam mana ek? bila jadi camni terpaksa reset pc.. ada cara lain ker? kalau window leh g ke task manager


Right Alt + PrtSc + K


atau


Ctrl + Alt + Backspace


# Pasang sambungan jalur lebar mudah alih dengan menggunakan NetworkManager di Ubuntu


huawei e1550 patut dah auto detect dengan NetworkManager. Cucuk je boleh pakai klik kanan kat ikon NetworkManager patut ada Enable Mobile Broadband.


Kalau ada, klik Edit Connections...


Pergi tab Mobile Broadband


Klik add,


Patut dah nampak Huawei Mobile tu


tekan Forward,


Pilih Malaysia,


Pilih Celcom,


Ok, kat plan ni mungkin ada perubahan. Kalau guna Celcom 3g kena tukar ke 3g.celcom.net.my. Atau cuba guna, default celcom.net.my. Kena rujuk Celcom sendiri untuk APN sebab rasa saya yg baru dah tukar. Kali terakhir saya pakai Celcom 3g.


Klik Apply.


Isi detail username,password (rujuk panduan celcom) dan PIN sim card.


Klik Ok.


Pilihan Celcom broadband ada kat dalam list. klik je. Kalau takde apa2 masalah, dapat connect seperti biasa.


#

Sesiapa ada masalah nak pasang Ubuntu pada Acer Aspire M1641 Desktop, alhamduliLLah ini penyelesaiannya:

. Go to BIOS settings by pressing DEL while the system is booting
. On the BIOS menu go to ADVANCED tab
. On the ADVANCED menu screen go to INSTALLER OS SELECT
....... Under Installer OS Select there is WIndows by default
. Hit Enter and change it to OTHERS
. Hit F10 tey to save new settings and exit BIOS setup

sekadar berkongsi satu solusi...

# sy ada mslh dgn ubuntu... sy terpadam icon sound,wireless n berkaitan dgn sistem mcm mane nk wujud kembali....

klik kanan pada ruang kosong panel

pilih "Add to Panel"

Dwi-klik Indicator Panel
...
Harap penjelasan saya membantu.



# salam
nak tanya skit ni..
kenapa tiba2 ubuntu 10.04 saya ni ada masalah dengan keyboard?
saya kena tekan huruf tu kat keyboard tu 2-3 saat, baru muncul kat screen.



semak di sticky key, slow key dengan bounce key settings di keyboard prefrences.

# salam..nak tnye berkaitn dgn masalah yg same mcm ni ---> http://askubuntu.com/questions/36196/theme-changed-by-itself .. saya da google..tapi x tahu mane satu solution yg betol..harap2 ade yg boleh tolong bntu dn jelaskn :D terima kasih :D


ni may help http://askubuntu.com/questions/21305/desktop-forgets-theme/21324#21324

# Sape tau mcmne nak kasi lajukan speed utk IE kat ubuntu nie...aku kena pakai IE utk keje kat opis...tp dianyer speed slow...x mcm firefox...kalu bleh aku x yah laa pakai windows lg kat opis

lepas aku run rm -rfv ~/.wine dgn winecfg...mcm dah ok speed dia...speed dah sama mcm aku run kat windows...yeay 


Pos ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Anda juga boleh melihat kandungan pos ini di Ubuntu Malaysia LoCo Team dan di halaman Sabily Untuk Malaysia

2 ulasan:

Gumuu berkata...

kalu tgk forum JL ada sdr Neko wat aplikasi utk psg modem ni. mgkn gak boleh bantu.

bella berkata...

thanks a lots . tak sabar nak tunggu the latest version for sabily . hope awak sediakan link nya untuk donlod ya . .

carian google

Custom Search