Rabu, 16 Februari 2011

Pengumuman mengenai Silat SQL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Silat SQL akan ditulis semula(rewritten) dengan menambahkan intro kepada pangkalan data(database)  dan Bahasa Pertanyaan Berstruktur(SQL) itu sendiri. Saya tak nak ia sekadar dijadikan rujukan untuk "hacker wannabe" semata-mata yang kabur mengenai proses,konsep dan teori suntikan SQL. Yang tak tahu SQL atau database tu apa pun ada. Sekadar gunakan tools/perisian tertentu semata2, nak mengaku penggodam terhebat di alam maya. Sigh...

Pakai tools tiada masalah selagi kita faham konsep dan manfaatkan tools untuk belajar kaedah serangan yang kita mungkin tak tahu dengan kejuruteraan terbalik (reverse engineering) tools tersebut. Atau pantau dengan perisian pemantau rangkaian seperti Wireshark mungkin? :D Hayati kata2 hikmah di bawah ini.


The best offense is defense.

Siri ini akan fokus kepada serangan dan pertahanan untuk MySQL sahaja. Kalau ada pertanyaan/komen/cadangan, anda digalakkan untuk komen di bawah. Saya galakkan untuk tulis ayat penuh dan elakkan gaya bahasa SMS. Manfaatkan papan kekunci anda sebaiknya. Terima Kasih. Artikel mengenai VPN dan OpenVPN akan meyusul.

Tiada ulasan:

carian google