Khamis, 5 Mac 2009

Selamat Datang Ke Blog Sabily untuk Malaysia

Syahadah awal rukun Islam,
Solat pula rukun kedua;
Awal bismillah pemula kalam,
Berkat Selawat pengiring kata.

Datang bertandang saya alukan,
Moga manfaat dikongsi bersama;
Selamat datang saya ucapkan,
Buat peminat sumber terbuka.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua ke blog Sabily untuk Malaysia. Di sini saya sertakan serba sedikit tujuan saya membina blog ini.

Pertama sekali, saya ingin membantu komuniti sumber terbuka dan yang baharu berjinak-jinak dengan sistem operasi dan perisian sumber terbuka untuk lebih mengenali khususnya Linux Sabily yang dahulunya dikenali sebagai Ubuntu Muslim Edition.

Komuniti Sabily terpaksa menukarkan nama sistem operasi ini kepada Sabily kerana "Ubuntu" merupakan tanda niaga(trademark) Canonical Ltd..

Untuk mereka yang masih tertanya-tanya apakah Ubuntu ini sebenarnya, boleh rujuk di http://ms.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

Apakah kelainan Sabily berbanding distro Ubuntu yang asal? Tidak banyak bezanya melainkan add-on Edubuntu, Perisian Islam sumber terbuka, dan rekabentuk(theme) yang bercirikan Islamic di samping perisian-perisian lain yang sesuai untuk pengguna biasa (end-user).

Saya sendiri pun baru sahaja bertukar ke Linux Sabily sepenuhnya sebulan yg lepas :) walaupun saya telah menggunakan Ubuntu dengan dwi-boot selama setahun. Saya bertukar disebabkan perkara yang biasa dialami oleh pengguna sistem operasi Windows iaitu masalah virus, skrin biru BSOD (Blue Screen Of Death), dan prestasi yang hambar.

Maklumat lanjut mengenai Linux Sabily ini boleh dirujuk di http://www.ubuntume.com/website. Terdapat usaha sahabat-sahabat kita di Malaysia terlibat sama menterjemah laman web ini ke Bahasa Melayu.

Sekian sahaja sebagai awalul kalam blog ini. Wassalam.

Tiada ulasan:

carian google